Tervetuloa seuraamaan Follow a Farmer -kampanjaa

Tapaa seitsemän maanviljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta ja inspiroidu koko kauden 2022 ajan!

BASF tekee yhteistyötä seitsemän viljelijän kanssa, jotka kukin jakavat kokemuksiaan koko kauden 2022. Viljelijät jakavat ideoita sekä sitä millaisia haasteita maatiloilla kohdataan.

Viljelijät tulevat Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta ja heillä on erilaisia haasteita ja mahdollisuuksia johtuen erilaisista sijainneista, maaperätyypeistä ja tuotantosuunnista. He ovat kaikki panostaneet tuotantoon ja tuottavat videoklippejä, haastatteluja ja valokuvia. Tämä antaa katsojalle käsityksen heidän jokapäiväisestä elämästään - joka kuukausi aina tammikuusta syksylle, jolloin arvioimme mennyttä kasvukautta lokakuussa 2022.

Katso soittolista ´Follow a Farmer Nordics` youtubessa

Kutsumme tätä Follow a Farmer

Voit tavata kasvin- ja siantuotantoon panostavan Heine Kjeldgaardin Pohjois-Jyllannista, kasvintuotantotilallisen Jens-Martinin Etelä-Jyllannista, kasvi- ja siipikarjatilallisen Andrén Ystadista Etelä-Ruotsista, nuorkarjantuotantoon panostavan Kristianin Uppsalasta Pohjois-Ruotsissa, kasvintuotantoon keskittyvän Samuelin Hämeestä Suomesta, siipikarjatalouteen ja kasvintuotantoon keskittyvä Martti Lounais-Suomesta sekä sikatalouteen ja kasvintuotantoon panostavan Mikon Pohjanmaan alueelta.

Ajatuksia jaetaan maatilayrittämisen laajennuksista, uusista liiketoimintasuunnitelmista, tuotannon optimoinnista, sadontuotannon suunnittelusta ja havainnoista, tilan kokeiluista / koetoiminnasta, laadukkaan sadon tuottamisesta, ja monista jännittävistä asioista.

Yhteinen kaikille Follow a Farmer -viljelijöille on halu jakaa tietoa, päätöksiä, menetelmiä ja näkökulmia erityyppisillä maatalousalueilla, joita he kukin edustavat.

Klikkaile ympäri sivustoamme ja koe seitsemän viljelijää: pääset näkemään millaisia ajatuksia viljelijöillä on ja millaisia haasteita maatiloilla kohdataan.

Täällä kaikki Follow a Farmer -viljelijät sijaitsevat

Täältä näet, mistä seitsemän viljelijää tulee ja missä heidän maataloustuotanto sijaitsee. Näin saat käsitystä siitä, että millaisia säähaasteista alueilla on sekä miten erilaisia viljelyolosuhteita eri maaperillä kohdataan.

 • Ruotsissa nuorkarjantuotantoon panostavalla Kristian Johanssonilla on haaste kasvattaa rypsiä villisikojen ja hirvien vuoksi, mutta myös siksi, että kostea ilmasto on tähän mennessä tehnyt tuotannon mahdottomaksi - mutta hän yrittää muuttaa sitä tänä vuonna.
 • Pohjois-Jyllannissa kasvin- ja siantuotantoa harjoittava Heine Kjeldgaard on suunnitellut kylvää hernettä tänä vuonna, koska näin hän voi tuottaa proteiinia, ja lisäksi viljelymaa antaa hyvät edellytykset herneentuotannolle.
 • André Iacobaéus Etelä-Ruotsissa siirtyi suorakylvöön vuonna 2008 vähentääkseen muokkausta, mutta myös pitääkseen saven poissa maan pinnasta.
 • Etelä-Jyllannissa Jens-Martinilla on viljelymaa, joka tuottaa hyvin satoa, kun hän pitää hyvin huolta viljelykierrosta.
 • Seuraa kaikkia koko kauden 2022 ajan.

Tapaa maanviljelijät

Samuel Jussila, Jussila Farm, Janakkala, Suomi

Kanta-Hämeen Janakkalassa 130 hehtaarin sukutilaansa viljelevä Samuel hoitaa lähes kaikki tilansa työt yksin. Jussilan tilalla on omaa peltoa 100 hehtaaria ja 30 hehtaaria on vuokrattua. Metsää löytyy 200 hehtaaria. Päätuotantosuunta on siemenviljely ja suorakylvöä tilalla on harjoitettu jo vuodesta 2004 lähtien. Samuel työskentelee myös osa-aikaisesti neuvojana mm. kuminaa ja öljyhamppua viljelyttävässä yrityksessä ja pitää luentoja maatalousoppilaitoksille. Kasvinsuojelu ja erilaiset testit omilla pelloilla ovat olleet lähellä sydäntä aina. Kaikkea saatavissa olevaa tietoa yritetään mahdollisuuksien mukaan mitata ja hyödyntää. Hyvän taloudellisen tuloksen taustalla on usein iso sato ja siihen Jussilan tilalla pyritään.

 • Viljelykasvit: Syysvehnä, kevätohra, herne ja kumina
 • Tuotteet: Priaxor, Curbatur, Medax Max, Revystar XL

Lue lisää Samuel Jussila profiilista

Martti Tytykoski, Kylä-Uuppo, Alastaro, Suomi

Loimaan Alastarolla 200 hehtaarin peltopinta-alaa viljelevä Martti pyörittää oman tilansa lisäksi yrityskumppaninsa kanssa siipikarjatalouteen keskittyvää yritystä. Munivia kanoja on 45 000 ja kananuorikoita 80 000 kappaletta. Metsää on 60 hehtaaria. Tavoitteena on parantaa jatkuvasti maan rakennetta ja ylläpitää monipuolista viljelykiertoa. Martti kokeilee mielellään kaikkea uutta oli kyse sitten kasvilajeista, lajikkeista tai kasvinsuojeluaineiden testeistä. Niiden avulla pyritään suuriin satoihin. Kaikessa toiminnassa mennään talous edellä. Myös yhteistyö naapuritilojen kanssa on Martille tärkeää.

 • Viljelykasvit: Syysvehnä, mallasohra, Clearfield rapsi, rehuvehnä ja -ohra
 • Tuotteet: Kinto Plus, Tooler ja Tooler Heavy, Medax Max, Terpal, Priaxor, Revytrex, Balaya, Cleravo, Pictor Active.

Lue lisää Martti Tytykoski profiilista

Mikko Mäki-Latvala, Mäki-Latvala MTY, Ilmajoki, Suomi

Mikko on Follow a Farmer kampanjan pohjoisin viljelijä ja hän viljelee maatalousyhtymänsä kanssa tilaa Pohjanmaalla Ilmajoella. MTY Mäki-Latvalan päätuotantosuunta on sikatalous ja sen lisäksi kasvintuotantoon panostetaan paljon. Vuotuisesta miljoonan kilon sadosta myydään noin puolet. Aktiivisella tilalla harjoitetaan myös urakointia ja metsätaloutta. Mikolla on lähes jokaisella pellolla aina nollaruutu tai joku muu tilatason koe menossa, jotta tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset olisi mahdollista nähdä ja sitä kautta kehittää tilan toimintaa. Tavoitteena on saada nykyisestä pinta-alasta mahdollisimman suuri sato

 • Viljelykasvit: Kevätohra, kaura, ruis, kevätrapsi/rypsi, rehuherne, syysruisvehnä
 • Tuotteet: Priaxor, Juventus, Curbatur, Terpal, Cleravo, Dash, Medax Max

Lue lisää Mikko Mäki-Latvala profiilista

André Iacobaéus, 40 vuotias, Marsvinholm, Ystad, Etelä-Ruotsi

André Iacobaéuksen maatilalla Ystadissa on broilerintuotantoa ja villasikojentuotantoa. Lisäksi viljellään erilaisia viljelykasveja. Tänä vuonna hän on innoissaan uudesta tuotannosta; nimittäin mansikoiden tuotannosta. Andrén tila on pinta-alaltaan iso. Se koostuu 500 hehtaarista peltoa, 130 hehtaarista metsää, 8000 m2 broilereita ja 15 hehtaaria on varattu mansikoille. Andrén vilejlyfilosofiaan kuuluu, että viljelymaa on jotain, mitä hän lainaa seuraavilta sukupolvilta. Siksi vuodesta 2008 lähtien tila on ollut suorakylvössä ja hän tekee myös ylimääräistä työtä edistääkseen biologista monimuotoisuutta suosimalla kukkakaistoja ja pölyttäviä kukkia.

 • Viljelykasvit: Vehnä, rypsi, ohra, mallasohra, kaura (rouhe), nurmensiementuotanto, mansikat.
 • Tuotteet: Ascra, Medax Max (korrensääde), Revystar XL ja Priaxor (fungisidi) vehnässä. Boxer, Broadway ja Legacy (herbisidit). Caryx (korrensääde öljykasville).

Lue lisää André Iacobaéuksen profiilista

Kristian Johansson, 27 vuotias - Sanda Skattmansö Gård, Uppsala, Ruotsi

Kristian Johansson on nuori maanviljelijä, joka pyörittää tilaa Länsi-Uppsalassa vanhempiensa kanssa. Alunperin tila oli hänen isovanhempiensa, jonka hänen vanhempansa myöhemmin ottivat haltuunsa ja laajensivat. Kristian on siis tilan 3. sukupolvi. Tilalla tuotetaan lihakarjaa, joka koostuu noin 400 puhdasrotuisesta lihanaudasta, joista 150 on lehmiä. Maatilan 580 hehtaarin peltomaalla viljellään vehnää, syys- ja kevätohraa, mallasohraa, nurmea ja maissia. Lisäksi maatilalla on 130ha metsää. Osa Kristianin rehuntuotannosta käytetään naudanlihan rehuna tilalla. Lisäksi hän myy n. 12-1400 tonnia viljaa vuodessa. Kristianilla on maatalousalan koulutus ja hän on opiskellut mm. taloustieteitä, kasvinjalostusta ja tuotantotaloutta. Hän on innostunut päivittäisen maatalouden kehittämisestä, ja koko perhe on avoin uusille ajatuksille ja ideoille.

 • Viljelykasvit: syysvehnä, vehnä, syys- ja kevätohra, mallasohra, maissi ja nurmi.
 • Tuotteet: Systiva (fungisidi)

Lue lisää Kristian Johanssonin profiilista

Heine Kjeldgaard, 33 vuotias - Hanghøj Svineproduktion, Nykøbing Mors, Tanska

Heine Kjeldgaardilla on sikalassa yli 570 emakkoa. Hän pyörittää tuotantoa aina valmiiseen teurastukseen asti. Siantuotannon lisäksi Heinellä on myös suuri 720 hehtaarin ala kasvintuotannossa, jossa on mm. vehnää, ohraa (kevät), hernettä ja paljon muuta. Samalla hän tuottaa nurmirehua ja maissia isänsä karjalle. Heine rakastaa oppia uutta sekä laajentaa liiketoimintaansa, jotka ovat hänen mielessään jatkuvasti. Hän on kova tekemään erilaisia kokeiluja tilallaan, joilla hän pyrkii optimoimaan esimerkiksi jalostusta tai tehostamaan lannan, kasvinsuojeluaineiden ja muiden tuotantopanosten käyttöä. Heine myös tavoittelee ensivuonna vehnänsadon maailmanennätystä.

 • Viljelykasvit: Vehnä, ohra, rypsi, nurmen siementuotanto/raiheinä, herneet, maissi, rehunurmi, olki
 • Tuotteet: Balaya (fungisidi) vehnässä ja ohrassa ja Entargo (fungisidi) ohrassa. Comet Pro (fungisidi), Focus Ultra (rikkakasvien torjunta-aine), Caryx ja Medax (korrensääde).

Lue Lisää Heine Kjeldgaards profiilista

Jens-Martin Roikjær Bramsen, 45 vuotias - Feldum Gård, Sønderjylland, Tanska

Feldumin tilalla Etelä-Jyllannissa Jens-Martinilla on 250ha kasvintuotannossa. Kokonaisuudessaan 155ha on omaa maata, kun taas loput ovat vuokramaita. Tilan koosta huolimatta hän viljelee osa-aikaisesti. Jens-Martin työskentelee talvisin aina 1. huhtikuuta asti Kööpenhaminan yliopistossa elintarviketieteiden laitoksella. Jens-Martin tekee paljon töitä sen eteen, että saa mahdollisimman monipuolisen viljelykierron ja suunnitteluun käytetään aikaa. Hän pyrkii jatkuvasti parantamaan ja optimoimaan kasvintuotantoa ja hän kokeilee tänä vuonna ensimmäistä kertaa pinaatin siementuotantoa.

 • Viljelykasvit: Vehnä, kaura, kevätohra, rypsi ja nurmensiementuotanto
 • Tuotteet: Käyttää ja testaa BASF-tuotteita

Lue Lisää Jens-Martin Roikjær Bramsens profiilista

Ylös