Follow a Farmer profiili: André Iacobaéus

Marsvinholm, Ystad, Sydsverige

André Iacobaéuksen maatilalla Ystadissa on broilerintuotantoa ja villasikojentuotantoa. Lisäksi viljellään erilaisia viljelykasveja. Tänä vuonna hän on innoissaan uudesta tuotannosta; nimittäin mansikoiden tuotannosta. Andrén tila on pinta-alaltaan iso. Se koostuu 500 hehtaarista peltoa, 130 hehtaarista metsää, 8000 m2 broilereita ja 15 hehtaaria on varattu mansikoille. Andrén vilejlyfilosofiaan kuuluu, että viljelymaa on jotain, mitä hän lainaa seuraavilta sukupolvilta. Siksi vuodesta 2008 lähtien tila on ollut suorakylvössä ja hän tekee myös ylimääräistä työtä edistääkseen biologista monimuotoisuutta suosimalla kukkakaistoja ja pölyttäviä kukkia.

  • Viljelykasvit: Vehnä, rypsi, ohra, mallasohra, kaura (rouhe), nurmensiementuotanto, mansikat.
  • Tuotteet: Ascra, Medax Max (korrensääde), Revystar XL ja Priaxor (fungisidi) vehnässä. Boxer, Broadway ja Legacy (herbisidit). Caryx (korrensääde öljykasville).

Viljelyfilosofia

"André on erittäin sitoutunut tekemiseensä. Hän hakee koko ajan uusia tapoja kehittää tilansa toimintaa ja hän haluaa, että toiminnalla olisi useampi tukijalka. Hän pitää itsensä kartalla kaikesta toiminnasta ja osallistuu suurimpaan osaan käytännön töistä. Esimerkkinä mainittakoon maaperään liittyvä työ, jonka puitteissa hän nyt kokeilee CA-viljelyä, jotta maaperä olisi ”elävämpi”. André toteaa, että on palkitsevaa keskustella pätevän agronomin kanssa asioista ja kokemuksistaan.

Yksi syy siihen, että André osallistuu Follow a Farmer-projektiin on, että hän haluaa keskustella ja saada hyviä ideoita, miten ja mihin torjunta-aineita voidaan optimaalisesti käyttää. Hän uskoo oppivansa uusia asioita osallistumalla, kohtaavansa haasteita ja sitä myöten myös ajatuksia siitä, miten hän tulevaisuudessa toimii. ”En minä muuten olisi tähän käyttänyt aikaani”, toteaa André. ”Minä käyn dialogia Soilin ja Thomas Wildt-Perssonin kanssa kehittääkseni ja löytääkseni oikeita ratkaisuja"", hän jatkaa."

Maatilayritys

Marsvinsholmilla sijaitsevalla tilallaan André tuottaa 1,3 miljoonaa broileria vuodessa ja hänellä on 50-10 villasikaa, vähän metsää ja kasvinviljelyä 500 hehtaarilla. Hän osallistuu suurimpaan osaan käytännön töistä ja yrityksen kehittämiseen. André pyörittää tilaa vaimonsa ja 6 työntekijän voimin. Broilerintuotanto aloitettiin vuona 2001 yhdellä tuotantorakennuksella ja laajannettiin vuonna 2017 toisella. Vuonna 2008 André siirtyi kyntämättä viljelyyn ja suorakylvöön. Prosessi on ollut pitkä, mutta viljely toimii nyt ilman suurempia ongelmia. Tila tuottaa paremmin, maaperä on vakaampi ja kantavampi.

Viljely

Marsvinsholmilla viljellään useita kasveja, muun muassa vehnää, rapsia, ohraa, kauraa, heinänsiementä ja mansikkaa. Osa sadosta hyödynnetään rehuna omassa tuotannossa ja osa myydään läheisille tiloille. André viljelee esimerkiksi 1 000 tonnia vehnää omien broilereiden rehuksi, mutta ohra myydään naapurin sianlihantuotantoon. Vuodenvaihteessa 2021/2022 Andrén viljelyssä oli 154 hehtaaria syysvehnää, 97 hehtaaria syysrapsia ja 44 hehtaaria siemennurmia. Keväällä 2022 tarkoituksena on kylvää 80 hehtaaria kauraa, 65 hehtaaria ohraa ja 30 hehtaaria nurmea naapurille.

Tuotteet

André käyttää useita tuotteita. Huhtikuussa hän käyttää rikkaruohontorjunta-ainetta ja toukokuun puolivälissä laontorjuntaan Medax Max. Vehnällä hän käyttää fungisideja Revystar XL® ja Priaxor® toukokuulta heinäkuun loppuun sekä rapsilla muun muassa Caryx®. Vuonna 2021 maaperä ja sato olivat yleisesti ottaen niin kuivia, että tehoa oli vaikea havaita. Tästä syystä koealuetta laajennetaan vuonna 2022 tuotteiden tehon selvittämiseksi. André ohja kasvinsuojeluaineiden käyttöä satelliittitiedon ja biomassakarttojen avulla.

Tapaa seitsemän maanviljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta ja inspiroidu koko kauden 2022 ajan!

Kaikki profiilit

Ylös