Follow a Farmer profiili: Mikko Mäki-Latvala

Ilmajoki, Suomi

Mikko on Follow a Farmer kampanjan pohjoisin viljelijä ja hän viljelee maatalousyhtymänsä kanssa tilaa Pohjanmaalla Ilmajoella. MTY Mäki-Latvalan päätuotantosuunta on sikatalous ja sen lisäksi kasvintuotantoon panostetaan paljon. Vuotuisesta miljoonan kilon sadosta myydään noin puolet. Aktiivisella tilalla harjoitetaan myös urakointia ja metsätaloutta. Mikolla on lähes jokaisella pellolla aina nollaruutu tai joku muu tilatason koe menossa, jotta tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset olisi mahdollista nähdä ja sitä kautta kehittää tilan toimintaa. Tavoitteena on saada nykyisestä pinta-alasta mahdollisimman suuri sato

  • Viljelykasvit: Kevätohra, kaura, ruis, kevätrapsi/rypsi, rehuherne, syysruisvehnä
  • Tuotteet: Priaxor, Juventus, Curbatur, Terpal, Cleravo, Dash, Medax Max

Viljelyfilosofia

Viljelytekniikan osalta Mikko pitää jokaisen mahdollisuuden avoinna ja muokkaa aina tarpeen mukaan. Tavoitteena on saada nykyisestä pinta-alasta aina mahdollisimman suuri tuotto ja sato. Tilatasolla tehdään myös erittäin paljon kokeiluja ja testejä eri aineiden käsittelymäärissä, lannoituksessa, kylvötiheydessä, muokkaustavoissa, kerääjäkasveissa.

Maatilayritys

Pohjanmaalla Ilmajoella sijaitsevan Maatalousyhtymä Mäki-Latvalan toiminta on monipuolista. Päätuotantosuuntana on sikatalous ja siellä tarkemmin ensikkotuotanto. Sikatalouden ohella peltoviljelyä on reilusti yli sadan hehtaarin verran ja pinta-alasta noin puolet viljellään omien sikojen rehuksi. Lisäksi tilalla harjoitetaan siementen peittaus- ja lajittelu-urakointia, aktiivista metsätaloutta ja bioenergian tuotantoa ja hieman myös koneurakointia.

Viljely

Tilalla viljellään monipuolisesti syys- ja kevätmuotoisia kasveja. Ensi kasvukaudella viljelyssä on kevätohraa, kauraa, ruista, kevätrapsia/rypsiä, rehuhernettä ja uutena kasvina kokeilussa on ruisvehnää. Maalajit vaihtelevat, mutta suurin osa on hienoa hietaa ja yleisestikin runsasmultaisia. Pohjanmaalla kasvukausi on erittäin intensiivinen, joka tuo omat haasteensa viljelyyn. Eloperäisillä mailla lisäversot jäävät pääverson kasvuvauhdista jolloin kasvunsääteitä käytetään aktiivisesti – toki lakoriskikin on huomioitava.

Tuotteet

Mikolla on laajasti käytössä BASF:n eri tuotteita. Rikkatorjuntaan Clearfield öljykasvilajikkeilla käytössä on Cleravo ja Clentiga. Mikko on kuuluu BASF tuotteiden testiryhmään joten testissä on myös paljon uusia vielä rekisteröimättömiäkin tuotteita.

Tapaa seitsemän maanviljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta ja inspiroidu koko kauden 2022 ajan!

Kaikki profiilit

Ylös