Follow a Farmer profiili: Heine Kjeldgaard

Hanghøj Siantuotanto, Nykøbing Mors

Heine Kjeldgaardilla on sikalassa yli 570 emakkoa. Hän pyörittää tuotantoa aina valmiiseen teurastukseen asti. Siantuotannon lisäksi Heinellä on myös suuri 720 hehtaarin ala kasvintuotannossa, jossa on mm. vehnää, ohraa (kevät), hernettä ja paljon muuta. Samalla hän tuottaa nurmirehua ja maissia isänsä karjalle. Heine rakastaa oppia uutta sekä laajentaa liiketoimintaansa, jotka ovat hänen mielessään jatkuvasti. Hän on kova tekemään erilaisia kokeiluja tilallaan, joilla hän pyrkii optimoimaan esimerkiksi jalostusta tai tehostamaan lannan, kasvinsuojeluaineiden ja muiden tuotantopanosten käyttöä. Heine myös tavoittelee ensivuonna vehnänsadon maailmanennätystä.

  • Viljelykasvit: Vehnä, ohra, rypsi, nurmen siementuotanto/raiheinä, herneet, maissi, rehunurmi, olki
  • Tuotteet: Balaya (fungisidi) vehnässä ja ohrassa ja Entargo (fungisidi) ohrassa. Comet Pro (fungisidi), Focus Ultra (rikkakasvien torjunta-aine), Caryx ja Medax (korrensääde).

Viljelyfilosofia

Heine on viljelijänä monipuolinen. Hän on hyvin sitoutunut toimintaan, ymmärtää sen riskit ja varmistaa, että hänen strategiansa sisältää useita tukijalkoja. Lisäksi hänellä on laaja kasvinviljelyn osaamista oman tarkkuusviljelytoimintansa takia. Heine on utelias ja hän kannustaa kokeilemaan uutta ja kokeisiin, joiden tuloksia voi soveltaa viljelyn optimoimiseksi, muun muassa kasvinsuojeluaineiden käytön suhteen.

Heine osallistuu Follow A Farmeriin, koska hän arvostaa haasteita, jotka kehittävät hänen maatalouttaan ja hän haluaa mielellään jakaa kokemuksiaan myös muille. Lisäksi hän ajattelee, että on hyväksi, jos ympäröivä maailma näkee, millaista on olla viljelijä. Hän haluaa näyttää, että viljelijät viljelevät maitaan harkiten, pitävät hyvää huolta eläimistä ja huomioivat luonnon. Hän selittää, ettei kyse ole ainoastaan taloudesta, vaan että tilanpidossa on muutakin tyydyttävää ja että ympäröivä yhteisö ja viljelijä ovat riippuvaisia toisistaan. "Tarvittaisiin lisää avoimuutta ", Heine Kjeldgaard sanoo. "Nykyaikainen viljelijä ei tee työtä 24 tuntia vuorokaudessa eikä hän ole aina likainen. Hän on ammattimainen yritysjohtaja”, Heine kertoo.

Maatilayritys

Hanghøj Svineproduktion-tilalla Pohjois-Jyllannissa on 570 tuotantoemakkoa ja 720 hehtaaria kasvinviljelyalaa. Vuonna 2022 Heine suunnittelee kokoavansa porsastuotantonsa yhteen paikkaan. Hän on ostanut tilan, jolla on vanhempia tuotantorakennuksia, joita hän nyt kunnostaa. Tavoitteena on siirtyä yhteen tuotantopaikkaan nykyisten neljän vuokrapaikan sijaan. Kasvinviljelypuolella hän tuottaa maissia ja nurmirehua isänsä maitokarjalle sekä 6000-7000 tonnia olkia naapuritilalleen. Lisäksi Heine myös vuokraa aloja ulos, joten yrityksellä on useita tukijalkoja. Hanghøj Svineproduktion-yrityksellä on 8 vainaista työntekijää, joista kaksi työskentelee kasvinviljelyn parissa.

Viljely

Heinellä on 300 hehtaaria vehnää, 115 hehtaaria rapsia, 120 hehtaaria siemennurmia ja keväällä 2022 tarkoituksena on kylvää hernettä, kevätohraa, vehnää ja maissia. Heine harjoittaa tarkkuusviljelyä ja hän käyttää paljon aikaa siihen, että muun muassa lannoituksen ja kasvinsuojelun annostukset olisivat juuri oikeat. Tänä vuonna hänellä on omia lajikekokeita. Hän kehittää myös nurmiproteiinia ja suunnittelee kisaavansa vehnänviljelyn maailmanennätyksestä.

Tuotteet

Heine on hyödyntämällä BASF:n kokeita 2021 pystynyt määrittelemään mikä on Balaya®-valmisteen paras annostus vehnälle ja miten käsittelyt tulee sijoittaa. Kevätohralla tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että yksi käsittely kasvukauden aikana ei ole riittävä, vaan tarvitaan kaksi käsittelyä. Heine huomasi lisäksi, että Balaya® toimii yhtä hyvin kuin muut aineet kevätohralla. Vuonna 2022 Heine laajentaa kokeiluaan suuremmalle alalle tulosten varmentamiseksi.

Kaikki profiilit

Ylös