Follow a Farmer profiili: Kristian Johansson

Skattmansö Gård, Uppsala, Sverige

Kristian Johansson on nuori maanviljelijä, joka pyörittää tilaa Länsi-Uppsalassa vanhempiensa kanssa. Alunperin tila oli hänen isovanhempiensa, jonka hänen vanhempansa myöhemmin ottivat haltuunsa ja laajensivat. Kristian on siis tilan 3. sukupolvi. Tilalla tuotetaan lihakarjaa, joka koostuu noin 400 puhdasrotuisesta lihanaudasta, joista 150 on lehmiä. Maatilan 580 hehtaarin peltomaalla viljellään vehnää, syys- ja kevätohraa, mallasohraa, nurmea ja maissia. Lisäksi maatilalla on 130ha metsää. Osa Kristianin rehuntuotannosta käytetään naudanlihan rehuna tilalla. Lisäksi hän myy n. 12-1400 tonnia viljaa vuodessa. Kristianilla on maatalousalan koulutus ja hän on opiskellut mm. taloustieteitä, kasvinjalostusta ja tuotantotaloutta. Hän on innostunut päivittäisen maatalouden kehittämisestä, ja koko perhe on avoin uusille ajatuksille ja ideoille.

  • Viljelykasvit: syysvehnä, vehnä, syys- ja kevätohra, mallasohra, maissi ja nurmi.
  • Tuotteet: Systiva (fungisidi)

Tuotteet

Kristian pitää tilaa läheisessä yhteistyössä perheensä kanssa ja hän ajattelee, että maailma on koko ajan muutoksessa. ”Tarkoitan sitä, että asioita on seurattava ja uusia asioita kokeiltava, jos haluaa päästä eteenpäin ", Kristian sanoo. ”Haluan kehittyä – ilman liikettä ei tapahdu mitään ", hän jatkaa.

Kristian osallistuu Follow a Farmeriin, koska ”tämä antaa minulle mahdollisuuden kehittää itseäni ja viljelyäni, päästä eteenpäin ja lisätä osaamistani”, hän sanoo ja jatkaa: ”Hyöty on molemminpuolinen – minä haluan oppia lisää työstäni maaperän parissa ja BASF:in on suoritettava kokeita, jotta yritys voisi parantaa toimintaansa – molemmat osapuolet hyötyvät!”.

Viljelyfilosofia

Sanda Skattmansö Gård-tilalla päätuotantosuunta on lihakarjan kasvattaminen, mutta lisäksi harjoitetaan eläinten jalostusta ja viljanviljelyä. Tilan pinta-ala on 580 hehtaaria, josta 200 hehtaaria on laitumia ja 300 hehtaaria on metsää. Kristianin vanhemmat ostivat tilan Kristianin äidin vanhemmilta 1996 ja laajensivat vuonna 2000 ostamalla naapuritilan. Tilaa pyöritetään perheen ja yhden työntekijän voimin.

Maatilayritys

Kristian myy vuosittain1200-1400 tonnia viljaa eli vehnää, ohraa ja mallasohraa. Tila tuottaa erilaisia nurmia ja maissia, joita hyödynnetään rehuna ja tila on omavarainen kaiken rehun osalta. Tilalla on 20-30 hehtaaria vanhaa merenpohjaa, jolle nousee aika ajoin tulvavesiä. Kaikki kasvit eivät menesty sillä alueella. Alueen villieläinkanta aiheuttaa myös ongelmia tilalla. Muun muassa rapsin viljely on mahdotonta hirvien, villisikojen ja kauriiden takia. Vuonna 2022 Kristian kuitenkin aikoo vielä kerran kokeilla rapsinviljelyä.

Viljely

Vuonna 2021 Kristian sai erittäin hyviä tuloksia Systiva®-valmisteella. Hän sai 1 100 kiloa hehtaarilla lisäsatoa ja lisäksi laatu oli parempaa. Vuonna 2022 hän aikoo kokeilla Systiva®-valmistetta kevät- ja syysohralla.

Tapaa seitsemän maanviljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta ja inspiroidu koko kauden 2022 ajan!

Kaikki profiilit

Ylös