Follow a Farmer profiili: Martti Tytykoski

Alastaro, Suomi

Loimaan Alastarolla 200 hehtaarin peltopinta-alaa viljelevä Martti pyörittää oman tilansa lisäksi yrityskumppaninsa kanssa siipikarjatalouteen keskittyvää yritystä. Munivia kanoja on 45 000 ja kananuorikoita 80 000 kappaletta. Metsää on 60 hehtaaria. Tavoitteena on parantaa jatkuvasti maan rakennetta ja ylläpitää monipuolista viljelykiertoa. Martti kokeilee mielellään kaikkea uutta oli kyse sitten kasvilajeista, lajikkeista tai kasvinsuojeluaineiden testeistä. Niiden avulla pyritään suuriin satoihin. Kaikessa toiminnassa mennään talous edellä. Myös yhteistyö naapuritilojen kanssa on Martille tärkeää.

  • Viljelykasvit: Syysvehnä, mallasohra, Clearfield rapsi, rehuvehnä ja -ohra
  • Tuotteet: Kinto Plus, Tooler ja Tooler Heavy, Medax Max, Terpal, Priaxor, Revytrex, Balaya, Cleravo, Pictor Active.

Viljelyfilosofia

Viljelyssä ja yritystoiminnassa Martille taloudellinen näkökulma on tärkeä. Esimerkiksi suurin osa muokkauskalustosta ja kylvökone on yhteisomistuksessa muiden viljelijöiden kanssa. Siipikarjataloudesta tuleva kanan kuivalanta on merkittävä apu lannoituskustannuksissa kuin myös maan rakenteen sekä orgaanisen aineksen lisäämisessä. Kylä-Uupon tilalla haetaan aina mahdollisimman korkeita satoja ja myös panostetaan niihin.

Maatilayritys

Loimaan Alastarolla noin 200 hehtaarin peltoalaa viljelevä Martti on monessa mukana. Peltoviljelyn lisäksi hän pyörittää yrityskumppaninsa kanssa siipikarjatalouteen keskittynyttä yritystä. Tuotannossa on 45 000 munivaa kanaa ja 80 000 kananuorikkoa. Lisäksi hän on mukana Agrikumppanit yrityksessä tarjoamassa erilaisia palveluita maatalouteen kuten henkilöstöä ja erilaisia laiteasennuksia . Kylä-Uuppo nimisellä kotitilalla on myös metsää noin 60 hehtaaria.

Viljely

Tavoitteena on parantaa jatkuvasti maan rakennetta ja pitää monipuolista viljelykiertoa. Ensi kasvukaudella viljelyssä on syysvehnää, mallasohraa, kevätöljykasveja sekä rehuvehnää ja -ohraa kanoille. Martti on viljellyt ja kokeillut eri vuosina useita muitakin eri kasveja kuten rehuhernettä, pakasterhernettä ja sokerijuurikasta. Maalajit Martilla on pääosin savipitoisia tyypillisiä ”saviseudun” maita.

Tuotteet

Suunnitelmissa on käyttää ensi kasvukaudella useita eri BASF tuotteita. Peittauksessa sertifioidulla ohralla on käytetty Kinto Plus valmistetta. Viljoilla rikkatorjunnassa perusaineena on Tooler ja Tooler Heavy joihin laitetaan seoskumppaneita tarpeen ja tilanteen mukaan. Yleensä ensimmäisellä ruiskutuskerralla viljoilla on mukana myös Medax Max. Myöhemmässä vaiheessa Terpal. Annostelua säädetään kasvnäkymien ja sään mukaan.

Tautitorjunnassa perustuotteena on Priaxor. Aiemmin koetuotteena olleet Revytrex ja Balaya tulevat nyt laajemmalti kokeiluun.

Clearfield rapsilla rikkatorjunnassa on Cleravo ja tarvittaessa pahkahomeen torjunnassa Pictor Active.

Tapaa seitsemän maanviljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta ja inspiroidu koko kauden 2022 ajan!

Kaikki profiilit

Ylös