Siemen

Clearfield kevätrapsi (brassica napus)

Clearfield kevätrapsit ovat kasvattaneet suosiotaan viljelijöiden keskuudessa. Hyvä CL rapsilajikkeiden sadontuottokyky yhdistettynä varmaan ja laajatehoiseen rikkakasvientorjuntaan on parantanut viljelyvarmuutta.

Pääsääntöisesti Clearfield Tuotantomenetelmän rapsinsiemenet ovat hybridejä jotka myydään yksiköissä (unit) ja niiden tavoiteltava kylvötiheys 80-100 kpl/m2. Clearfield Menetelmässä voidaan käyttää kylvösuositusten alarajoja, koska rikkatorjunnassa saadaan Clamox- ja Cleravo-valmisteilla laajateho rikkoihin, jonka johdosta rikat eivät pääse valtamaan alaa ja viemään ravinteita viljelykasvilta. Rapsilla on tällöin mahdollisuus kasvaa rauhassa tehdä enemmän sivuversoja ja tätä kautta tuottaa parampaa satoa. CL kevätrapsit tarvitsevat, kuten muutkin kevätrapsilajikkeet, lohkon ominaisuudet huomioivan lannoituksen. Kylvösyvyys on 3-5 cm

Clearfield Tuotantomenetelmässä rikkatorjunta tehdään Clamox- tai Cleravo-herbisidillä ja niiden käyttö on sallittu vain CL-lajikkeilla. On muistettava suorittaa myös muut tarvittavat kasvinsuojelutoimenpiteet: kirppojen ja rapsikuoriaisten torjunta esimerkiksi Kestac-ruiskutuksella, sekä pahkahomeen torjunta Efilorilla 0,7-1,0 l/ha tai Juventuksella 1,0 l/ha.

BASF työskentelee useimpien eurooppalaisten kasvinjalostajien kanssa. Nämä yhteistyökumppanit tuottavat parhaat Clearfield teknologian hybridirapsit. Clearfield Tuotantomenetelmän jakelijat ja asiantuntijat auttavat viljelijöitä löytämään heille sopivat Clearfield-ratkaisut.Clearfield kevätrypsi (brassica rapa)


Clearfield kevätrypsi Aurea CL on Petitaa aikaisempi lajike, joka vaatii hyvän kasvualustan ja riittävän lannoituksen. Öljypitoisuus on alhaisempi kuin Petitalla, mutta valkuaispitoisuus puolestaan korkeampi. Paras käytännön hehtaarisato on ollut 3 200 kg/ha (v 2008).

Clamox- ja Cleravo- herbisidiä saa käyttää rypsillä vain Aurea CL-lajikkeella.

Aurea CL:n parhaita kasvupaikkoja ovat hieta- ja hietamultamaat sekä hieta- ja aitosavet, joiden multavuus ja rakenne ovat kunnossa. Yleisohjeeksi voidaan antaa: suosi aurinkoisia ja nopeasti lämpiäviä lohkoja.

Aurea tarvitsee, kuten muutkin kevätrypsilajikkeet, lohkon ominaisuudet huomioivan lannoituksen. Aurean kylvösyvyys on 4-5 cm, siemenmäärä 6-8 kg. Hyvissä oloissa 5 kg on riitävästi (300 taimea/m2). Tehokkaan rikkatorjunnan vuoksi siemenmäärää ei tarvitse nostaa.
Möhöjuuren pitäminen kurissa vaatii sen, ettei rypsiä viljellä samalla lohkolla neljään-viiteen vuoteen.

Ylös