Follow a Farmer

Elina Valkeinen, Elimäki

Follow a Farmer profiili: Elina Valkeinen

Elimäki, Suomi

Kouvolan kupeessa Elimäen Raussilassa tilaansa viljelee Elina Valkeinen. Peltokasveja viljellään monipuolisesti 160 hehtaarin pinta-alalla ja satokasvien lisäksi viljelykierrossa on maanparannusnurmia ja muitakin monimuotoisuuspeltoja. Elina toimii viljelijätyön lisäksi kasvituotannon neuvojana ja saa sitä kautta paljon oppia ja näkökulmia myös oman tilan toimintaan. Hän nauttii seurata kasvustojen kehitystä, siihen vaikuttavia tekijöitä sekä siitä miten saataisiin satoa mahdollisimman paljon.

  • Viljelykasvit: Viljelykasvit: Mallasohra, syys- ja kevätvehnä, kaura, herne, syysrypsi/rapsi, maanparannusnurmi, monimuotoisuuspellot, auringonkukka
  • Tuotteet: Medax Max, Priaxor, Balaya

Viljelyfilosofia

Jokaiseen kasvukauteen lähdetään ALL IN. Ennen kuin yhtään jyvää on maassa, suunnitellaan viljelytoimet siten että satoa saataisiin mahdollisimman paljon. Suunnittelun pohjana on tietysti tilan talousjohtaminen. Katetuottolaskelmien mukaan parhaimpaan taloudelliseen tulokseen päästään suuremmilla sadoilla sekä kohtuullisilla kiinteillä kustannuksilla.

Maatilayritys

Elina on viljellyt tilaa vuodesta 2015 lähtien ja on jatkanut aikaisempien sukupolvien työtä maan kasvukunnon ylläpitämiseksi. Monipuolisen satokasvien viljelykierron lisäksi on mukana nyt myös nurmia ja kukkapeltoja. Metsätaloutta harjoitetaan noin 40 hehtaarin alalla ja lisäksi aikaa vie kasvituotannon neuvojana toimiminen.

Viljely

Suurien satojen lisäksi osa maatalousyrityksen menestymisestä on kiinni riskien hallinnasta.Tomppilan tilalla viljelläänkin siksi montaa eri kasvia niin syys kuin kevätmuotoisena, unohtamatta monimuotoisuutta. Monipuolisella kasvi- ja lajikevalikoimalla saa hajautettua sääriskin, satoriskin, laaturiskin ja hintariskin. Välillä Elina kaivautuu myös pellon pintaa syvemmälle ja paneutuu tarkasti maan kasvukuntoon.

Tuotteet

Elina on käyttänyt BASF tuotteita pitkään ja mainitsee vakiokalustoonsa kuuluvan Medax Maxin, joka pitää kaikki viljat pystyssä. Priaxor ja Balaya ovat tervetulleita uusia aineita koska seoksia ei tarvita ja ne ovat siliti erittäin laajatehoisia. Lisäksi Elina on havainnut niiden tehon myös pienillä vesimäärillä.

Tapaa seitsemän maanviljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta ja inspiroidu koko kauden 2023 ajan!

Tapaa seitsemän maanviljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta ja inspiroidu koko kauden 2022 ajan!

Kaikki profiilit

Ylös