Follow a Farmer

Aija Kalek, Pornainen

Follow a Farmer profiili: Aija Kalek

Pornainen, Suomi

Aija Kalek viljelee 250 hehtaarin kasvinviljelytilaansa Itä-Uudellamaalla Pornaisissa. Kasvinviljelyn lisäksi tilalla harjoitetaan koneurakointia kun talvella on teiden hoitoa ja muuna aikana tehdään mahdollisuuksien mukaan kaivinkonetöitä. Metsähehtaareita on noin 100 ja tilalla tuotetaan polttopuuta myyntiin. Päätuotantokasveina ovat kevätviljat ja öljykasvit, mutta viljelykiertoon koitetaan mahduttaa enemmän myös syyskasveja sekä maanparannuskasveja. Kaikessa toiminnassa mennään talous edellä ja toimet mietitään ennen kuin tehdään

  • Viljelykasvit: Syys- ja kevätvehnä, ohra, kaura, rypsi ja rapsi ja härkäpapu
  • Tuotteet: Tooler, Medax Max, Priaxor, Juventus, Cycocel, Perfektion

Viljelyfilosofia

Aijan motto on kustannustehokkaasti laadukasta satoa. Kaikki tuotantopanokset kilpailutetaan ja resursseja käytetään viisaasti. Vältetään turhaa työtä. Ennen kuin pellolle mennään on hyvä miettiä kannattaako lisälannoitus tai kasvinsuojelu tehdä ja tuoko se sijoitetun euron takaisin. Se vaatii tietysti tarkkaa kasvustojen seurantaa pelloilla ympäri kasvukauden.

Maatilayritys

Rantalan tilan päätuotantosuunta on kasvinviljely 250 hehtaarin pinta-alalla. Metsää löytyy 100 hehtaaria, josta saadaan lisätuloa polttopuun myynnillä. Aijalla on myös laajasti koneurakointia, joka sisältää teiden talvikunnossapitoa sekä kaivinkoneurakointia. Myös pihapuunkaatoa ja puunajoa tehdään pienimuotoisesti.

Viljely

Viljelykierto pyritään pitämään hyvänä jolloin samalla lohkolla on maksimissaan kahtena peräkkäisenä vuotena samaa kasvia. Öljykasveilla pidetään viiden vuoden väli. Näin tautipaine pysyy pienempänä ja hyödynnetään esikasviarvoa seuraavalla kasvilla. Maanmuokkauskasvien käyttö kiinnostaa ja tehokkaamman syysviljakierron saaminen mukaan ovat tulevaisuuden kokeilulistalla.

Tuotteet

Aijalla on laaja kokemus eri BASF tuotteista ja kokemusta löytyy mm. Tooler, Medax max, Cycocel 750,Juventus, Priaxor, Perfektion valmisteista.

Hyvä kokemus aikaisempina kasvukausina on mm. Medax Maxista, joka tekee kaurakasvustosta jämäkän eikä lakoa ole juurikaan vaikka kasvusto olisi todella pitkää ja sääolosuhteet ovat otolliset lakoontumiselle. Priaxoria on käytetty ohralla myöhäistetysti ja se on ollut hyvä ja kustannustehokas ratkaisu.

Tapaa seitsemän maanviljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta ja inspiroidu koko kauden 2023 ajan!

Tapaa seitsemän maanviljelijää Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta ja inspiroidu koko kauden 2022 ajan!

Kaikki profiilit

Ylös